Bob Doyle - En kämpe att minnas

För typ ett, ett och ett halvt, år sedan så fick jag hem boken Brigadista. Min sambo hade av ren tur fått tag på den på en resa i Dublin, tur som man har så var det sista exet i affären. Och enligt personalen i tryckningen överhuvudtaget. Naturligtvis streckläste jag boken utan uppehåll när jag väl fick se eftersom det helt enkelt fanns för mycket faktorer i den för att man skulle kunna lägga av. I min mening är boken ett måste i varje socialists bokhylla.

image67
Boken kan vad jag vet enbart inköpas på bokaffärer med koppling till republikanska rörelsen på Irland / Nordirland

För att förkorta ned det hela, vad Bob Doyle gjorde, och vad boken handlar om
.
* Socialist först som ung i Irland i evig kamp mot the blueshirts (fascistisk rörelse på Irland som b.la. stödde franco i inbördeskriget, hade kyrkan på sin sida). Skyddade bland annat högkvartetet mot en hel hord blueshirts.
* Senare blev han IRA soldat och aktiv i den republikanska rörelsen.
* När spanska inbördeskriget bröt ut så gick han med som frivillig i Internationella Brigaderna
* Blev tillfångatagen vid slaget vid Figueras, och satt fänglsad bland annat med legenden Frank Ryan.
* Släpptes 1939 från Franco's koncentrationsläger.
* Deltog som soldat i brittiska flottan mot tyskarna under andra världskriget
* Efter andra världskriget påbörjade en mer politisk bana i Spanien där han b.l.a. deltog aktivt i socialistiska motståndsceller mot Franco med flygbladsutdelningar och propagandaräder.
* Flyttade till london efter kriget och blev fackligt aktiv, deltog i så gott som alla strejker och konflikter mot Margaret Thatcher's nyliberala politik och fortsatte även sin kamp mot fascismen som aktiv medlem i olika fackligt anknytna anti-rasistiska projekt. Deltog b.l.a. också i gruvstrejkerna i norra england som agitator.

Kort och gott så handlar boken om den relativt okända arbetarklasskillen Bob Doyle, och hans eviga, envisa, kamp för de ideal han ansåg som rätta och värda att kämpa (och dö) för. Genom hela livet bibehöll han sina övertygelse och tog aldrig skit från någon för hans övertygelse. Till min vetskap är han dessutom fortfarande i livet.

Hela skälet till varför jag skriver det här är ju inte för att boken på något sätt är aktuell (jag fick ju tag på den för ett bra tag sedan). Jag skriver det inte heller för vilken jävla bra bok det faktist är (Det vet nog alla som känner mig redan om).

Utan för detta, en ny bild på Bob Doyle, denna gång från firandet 2007 av de "brittiska" volontärerna i Internationella Brigaderna.

image65
Här med samma sorts maskingevär som han tilldelades i Brigaderna.

Bilden kommer ifrån International Brigades Memorial Trust tidning som är gratis att läsa på hemsidan.

Nedpissade arbetskläder 4.10 imorse.

Vilket pack det finns...
Ja som ni nog vet så är jag en hantverkare utan körkort, jag åker alltså kollektivt, och det innebär att man kliver upp jävligt tidigt på morgonen. Eftersom mina kläder är fyllda med typ massa skit som min son inte ska behöva få på sig så har jag dem utanför dörren i en speciell låda. Klockan 4.10 imorse då när jag går ut i bara kalsingarna för att klä på mig för dagen så märker jag att någon jävla dåre, förmodligen den psykstörda grannen en våning ner, pissat ned alla min tröjor. Mina brallor låg längst ned och klarade sig (tack och lov för att jag har bara ett ex). Alltså, vem fan går och pissar ned någon arbetskläder? Vad hände med arga lappar i hissen? Eller arga ringningar om oljud? Vem som är 50 + drar fram kuken och PISSAR ned en bunt kläder, och vem fan gör det när inte en käft är vaken? Är det en planerad aktion? Vad vill ni mig? Jag är ju fan inte ens en hemma majoriteten av dagen! Dessutom så vet jag att det är någon i huset eftersom alla dörrar låses exakt 21.00 varje dag och att våra kära grannar där nere flera gångar agerat riktigt jävla skumt.

Inför dödsstraff!
Ja. Inte på grannen då. Men min åsikt att dödsstraff ska införas blir mer och mer legitim för varje gång jag läser nyheterna. Nu senast var det ju Engla som fick stryka med, hur fan snuten ens kunnat låta gärningsmannen överleva 90-talet med alla sina våldtäkter och sjuka saker är över mitt förstånd. Skjut dom bara. Inte en jävel kommer att sörja.

Bokinköp:
Yes! Äntligen har "Mig äger ingen!" av Petra Östergren kommit på pocket. 70 kronor kostar den och jag köpte den på lokala Konsum. Fan vad skönt. Det ryktas också att en bok som heter "Slyna" av en författarinna jag glömt bort ska vara jävligt bra. Håll ögonen öppna.

image63

Om det är någon som vet vars man får tag på följande bok om Marilyn Monroe och hennes politiska åsikter så hör av er!

image64


Nu är jag så jävla slut efter jobbet, så jag orkar fan inte skriva mer. Men jag kan iaf avslöja att hypade innerestuarangen Fresco på Östermalm där blondinbella brukar hänga ganska ofta tydligen spenderar mer pengar på sina möbler än på att ta vara om lokalen - eftersom hela utrymmet under stället var fyllt med bajs. Denna 'uberklassebajs rann ut på Fresco's påkostade golv för 2 veckor sedan. Jag var där och högtryckte bort skiten idag, man får ett litet leende på läpparna när man tänker på hur alla armaniförsedda parasiter reagerade när deras egen skit rann ut över dom när de satt där och drack sin 50 spänns kaffe. Stället då? Pja, bögig ägare som trodde han va något. Östermalm som helhet då? Ja de har ju börjat göra något vettigt iaf, ett mastodonthus sprängdes nyss av Peab på Östermalmstorg som är där och river. Det var en fin syn, mera sprängda hus på Östermalm. En knegare som jobbade där såg också lite smånöjd ut över att få leva fan och riva deras hus.
Brudarna då? Ja det kan mest förklaras med ordspråket Hej, kom och hjälp mig!. Hur dyra kläder ni än har kommer det inte ta bort faktumet att ni ser jävligt dassiga och vardagliga ut i alla fall.

"Mina nya stan smith, jag har köpt nya stan smith...yeah yeah..."

Åter en helg avverkad. Följande kan man konstatera.

Fredag:
Fredagar gör man ingenting. Man kollar på film och sover eftersom man är trött efter jobbet.

Lördag
Glida på stan
Efter att man vaknat och fått sin vanliga "fan jag måste hinna göra något" panik så drar man direkt ut i stan och hookar upp med i princip vem som helst bara för att gå runt och dola hela dagen. Nån öl slank väl ned i sommarvärmen när man såg tuttarna guppa upp och ned över hela stockholm och flottfrisyerna tränges på NK. Söder såg ut som vanligt: alkisar, bajare och ungdomsgäng som står och glor. Helt underbart i sommarsol.
Jag passade på att käka lite middag på eftermiddagen på ett indiskt hak på söder som var helt ok, även om det är fan overprice med en hundring för en tikka masala.

Club Bangin'

Gick och såg en vän till mig, Dmoral, som körde lite spoken-word tillsammans med Livelihood spelningen var grym för att vara hans första framträdande med denna ensamble och i denna genre. I vanliga fall är han ju mc, men det här anser jag var betydligt tyngre än rapdelarna Baktakt och gung går alltid hem. I övrigt var klubben ett skämt, samma Drum And bass som vanligt och med en förskräcklig Dj som förmodligen var den mest inkompetenta rappen någonsin - varför man nu överhuvudtaget ska börja rappa till DnB.
DnB kidsen var där som vanligt och hade epelepsianfall i tjackruset, scenen från filmen Human Traffic när junglekidsen köpter plattor förklarar ganska precis hur de beter sig, i övrigt var mest publiken antingen polarna till Dmoral eller "intellektuella". Utan oss på stället, som började dra när det blev allt för pinsamt när någon jävla slane stod på scenen och började rappa helt hopplöst om hans nya stan smith skor och hur han var medelklass och hängde på östermalm, så var känslan i överlag jävligt stundetikos - alltså värdelös. Ingen förutom kidsen med uppenbarliga kontrollproblem på armar och ben dansade och de flesta stod i sina små gäng och drack den svindyra ölen (som var det gamla vanliga blasket).Recept för att bli intressanta: byt dj ofta, fixa lokaler med riktiga dansgolv, försök att inte bara boka in era vänner som mc's och var tydlig med att försöka nå ut utanför campusområdet.

Skit. Helt enkelt.Men en stor eloge till Dmoral och J som århundrates fan.Och århundratets humor.

Dags att bli full!

När jag fått nog av snubben som lallande om sina nya dojor (han själv hade också gett upp vid det laget och satt på en stol och såg uppriktigt gråtfärdig ut när alla bara garvade åt honom eller ignorerade skiten) så drog jag på Bröderna Ohlsson och kurerade mig med lite hederlig punkrock. Träffade en hel del gamla vänner som jag hookade upp med och härjade vidare med. Sedan så öppnade 44:an upp sina dörrar vid 2-tiden på natten och hade svart punk klubb till 5-6 på morgonnen där biran kostade 20 kr och man fick välja musik själv. Det var väl det roligaste på kvällen efter uppträdandet. Jag hookade upp med några malmöitiska punkbrudar som hade haft någon spelning tills småtimmarna trängde på sen så vaknade jag i högdalen hos en polare och drog hem. Det var helgen det.

Man kan också konstatera efter helgen att mitt tänkta häng i lördags lyckades med bedriften att vara fullvuxen och däcka före 21.00.

Söndag
Söndagar gör man ingenting förutom hemsysslor och har ångest inför måndagen.

Rekommenderad film:
image62

Den har ju några år på nacken men jag såg den i fredagskväll, suverän dokumentärfilm om man är intresserad i ämnet porr, porrindustri, sex, hycklande moral och allt annat som gör porrindustrin så intressant att studera. Bara för den där filmen ska jag nog köpa in orginalet också.

Saker jag just nu saknar:
* Pengar
* Vårknull
* En återställare
* Tid för alla böcker jag köpt in på senaste

Modig kvinna? En jävla kapitalisthora är vad det är!

En gammal bekant från Göteborg, Kurage, tipsade mig om den här skiten.
Jag blir så äcklad över så mycket så jag nästan måste sätta upp en lista.

1) Media har som vanligt valt en nyliberal sida med genomsyrat av dyrkan och bedjande för en ung kapitalistjävel som skapar skitföretag som anställer osäkrade arbetare, drar ned arbetsrätten, kickar ut facket och lönedumpar så fort de kan. Klassamhället skall ignoreras bort, istället ska vi koncentrera oss på sekundära och obetydliga värdefaktorer som kön eller sexualitet (hur många gånger har inte överklassvinen kört den? Eller vänstern för den delen? - "Men hon är ju tjej" "Men han är ju bög"). Det är för fan det minst intressanta om det är en chef man talar om, jag kunde inte bry mig mindre om min chef suger kuk eller knullar frugan efter jobbet. Han pajar mitt och mina arbetskamraters jävla liv och blir mångmiljonär på köpet. Varför i helvete ska jag då ta hänsyn till hans jävla fritidsintressen eller könsorgan?

2) Hon är kvinna - så hon kan ju inte kritiseras. Hon är ju dessutom en "Modig" kvinna för att hon har pengarna nog att dra igång nämda skitprojekt. På samma sätt var den där andra mellanskiktsnollan som hade baren Wild And Fresh som fick liberalarna att gråta ut när HRF kom och ville rensa upp i restuarangträsket (Senast var det ju lilla karachi som betydligt mindre SAC vann). Jag skiter väl fullständigt i om min chef är kvinna eller man, är det min chef så är det nog antaligen ett jävla as som sitter gott och njuter medans vi vanliga dödliga pajar vår kropp internt i byddamm, asbest, pcb, slitningar och andra sorters skador som byggarbete innebär. För att inte tala om den ständigt stigande dödssiffran, en siffra som gått upp markant sedan mitten av 90-talet. Just tack vare företag som Expandera Mera.

3) En modig kvinna? Här är ett exempel, av många. på kvinnor som är riktigt modiga. Riktiga jävla hjältar. Ensamstående morsor som trots kneg, komvux på kvällen, struliga expartners, skrikande ungar och upplånade över öronen för att få ekonomin att gå ihop kan klara av att uppfostra barn och skaffa sig energi nog att hålla sig över ytan (var jag er skulle jag nog fungera på en hagelbössa). Vars fan är dom aftonbladet? Jo dom sitter väl just nu och sover sittandes i soffan efter en till skitdag på Expandera Mera...eller Home Maid...

4) Vem i helvete bryr sig om hennes jävla lyxhoreri hos någon spaggemiljonär? Är det sådana värdegrunder som utgör hur man blir en kunnig och erfaren arbetsledare i byggbranschen? Vad har hela modellgrejen med saken att göra? Det är väl för fan totalt ointressant att hon "bytt bransch"? De kunde lika gärna skrivit "Hon var överklass, och nu är hon fortfarande överklass - fast i sverige".

Och det här är bara höjden på isberget av "modiga kvinnor" media kommer ta fram. Maud Olofsson har nämligen gått på storoffensiven för att lyfta fram andra utsugande kvinnors projekt (Naturligtvis enbart kvinnorna, Federlay sköter männen) och lobba fram dom hårt i media och i regeringen. Det vill säga att dessa kommer antaligen få statliga bidrag för att skapa ännu fler "flexibila" företag som kommer hjälpa till i det nyliberala maskinieret att köra hela samhället i botten.

Vi kommer helt enkelt inte bara drukna i modebloggare framöver, utan också deras betydligt elakare storasyrror.

Long time, all see..

Hallå allihopa.

Tack vare updateringar som skulle vara färdiga i söndags (!) så har bloggen varit nere nu är allt tillbaka igen.

Skitpub
Först och främst vill jag dissa den fruktansvärda "irländska" puben The Limerick på Tulegatan i centrala stockholm. Dyra priser, övervuxna brats som publik och ingen som helst irländsk känsla (snarare brittisk med oasis i högtalarna och fula killar med kläder från The Terrace i SOUK gallerian). Tacka vet jag Southside eller åtminstone O'Connelys som åtminstone vet vad Old Firm är för något och har vett nog att dekorera puben med lite mer än tråkiga trikolorer. De 8 st Staropraven som gled ned i fredags var dock goda som fan, men nästan för 60 kr styck (Tack Kurtan!) så var det ett under att man blev dragen.

image57
Skitställe, gå inte dit, och om du går dit - betala inte för dig.

Vad annars har hänt då?
Jadu, under helgen blev det mest att man hjälpte en polare att flytta (med resultatet att man var småfull redan vid 2-tiden på lördagen, det payade av sig i en rödörg och sovandes harrington redan 21.00 på lördagskvällen). Jag hittade till sist en skitsnygg Ben Sherman skjorta (Helvit, kortärmad) på PUB huset i stan. 600 kr var det värt med tanke på att enda andra butiken som kränger dom är taffliga H&M som tvingat några små kinesier att piratkopiera skiten. Ben Sherman är ju annars ett märke jag försökt gå ifrån men jag måste dock medge att de håller i sig år efter år (till min sambos stora förtret som ser det ungefär lika nyskapande att jag bär en bennie som att jag har kort hår). Dock går alla deras fula punktishor och union jack grejer rakt i sopkorgen. Ben Sherman är bäst på skjortor och skall stanna där, undantaget var väl den där zippen förra året som alla helt plötsligt ägde ett ex av.

Annars går man väl mest till jobbet och tjänar sina pengar, även om det blir mindre och mindre arbete tydligen. Var inte förvånade om man kanske t.o.m. får någon vardag ledig framöver. Det skulle vara skönt.

Debatt om Nordirland
Jag snappade upp att föreningen Irlandinformation kommer ha en debatt/föredragskväll på ABF Huset den 19.00 april för att uppmärksamma att det är 10 år sedan Good Friday Agreement. Bland annat kommer Marian Price (Jävligt cool brud som satt på kåken för IRA brott med mera) från 32-Country Sovereign Movement och en kille som heter Kevin Bean (Författare till en bok som heter "The New Sinn Fein" att delta. En soldat från republikanska sidan och en akademiker i ämnet alltså. Man får helt enkelt inte missa det hela om man har intresse i konflikten och irland i allmänhet.
ABF, 19 April, 50 kr

image58
Gerry Adams och hans Sinn Fein

Sen då..
Jadu, ni som känner mig ska nog spara pengar tills på Lördag. Vi får finbesök från uppsalatrakten. Slå en pling för mer information. Annars så..ja vad har hänt..
* Träffat en ny rolig jävel när jag flyttade grejer i lördags. Det ryktas om några öl till helgen..
* Träffade en till ny rolig jävel i fredags på The Limerick
* Blivit glad och positiv (och ölsugen) p.g.a. att våren verkar vinna kampen mot vintern här i 08 området.
* Fått kontakt med en gammal kvinnlig bekant (tja M)
* Allsvenskan är igång!
* Köpt Petra Östergrens bok Porr, Horor och Feminister. Som äntligen nu finns för vanliga dödliga (alltså på pocket). Jag har bara hunnit ögda igenom vissa delar ännu men den verkar väldigt läsvärd och ifrågasätter den dolda kristna skitmoralen och hyckleriet (samt lögnerna) från 90-tals feminismen och verkar framföra en hyfsat korrekt analys av läget,. Mer nyanserat och mer "to the streets". Helt klart något man bör köpa och testa i alla fall tänkte jag.

image59
Framsidan som pocket är betydligt intressantare

Lite musik dårå...
Eftersom det är lite irlandstema för tillfället så presenterar jag Foggy Dew, en av de finaste balladerna. Just denna version (finns säkert 100) är från skivan "Irish History In Music" (Köp för fan om du gillar det!!)

Annars om du inte gillar politisk musik, här är ltie discodunk!

Over and out!

RSS 2.0