Bob Doyle - En kämpe att minnas

För typ ett, ett och ett halvt, år sedan så fick jag hem boken Brigadista. Min sambo hade av ren tur fått tag på den på en resa i Dublin, tur som man har så var det sista exet i affären. Och enligt personalen i tryckningen överhuvudtaget. Naturligtvis streckläste jag boken utan uppehåll när jag väl fick se eftersom det helt enkelt fanns för mycket faktorer i den för att man skulle kunna lägga av. I min mening är boken ett måste i varje socialists bokhylla.

image67
Boken kan vad jag vet enbart inköpas på bokaffärer med koppling till republikanska rörelsen på Irland / Nordirland

För att förkorta ned det hela, vad Bob Doyle gjorde, och vad boken handlar om
.
* Socialist först som ung i Irland i evig kamp mot the blueshirts (fascistisk rörelse på Irland som b.la. stödde franco i inbördeskriget, hade kyrkan på sin sida). Skyddade bland annat högkvartetet mot en hel hord blueshirts.
* Senare blev han IRA soldat och aktiv i den republikanska rörelsen.
* När spanska inbördeskriget bröt ut så gick han med som frivillig i Internationella Brigaderna
* Blev tillfångatagen vid slaget vid Figueras, och satt fänglsad bland annat med legenden Frank Ryan.
* Släpptes 1939 från Franco's koncentrationsläger.
* Deltog som soldat i brittiska flottan mot tyskarna under andra världskriget
* Efter andra världskriget påbörjade en mer politisk bana i Spanien där han b.l.a. deltog aktivt i socialistiska motståndsceller mot Franco med flygbladsutdelningar och propagandaräder.
* Flyttade till london efter kriget och blev fackligt aktiv, deltog i så gott som alla strejker och konflikter mot Margaret Thatcher's nyliberala politik och fortsatte även sin kamp mot fascismen som aktiv medlem i olika fackligt anknytna anti-rasistiska projekt. Deltog b.l.a. också i gruvstrejkerna i norra england som agitator.

Kort och gott så handlar boken om den relativt okända arbetarklasskillen Bob Doyle, och hans eviga, envisa, kamp för de ideal han ansåg som rätta och värda att kämpa (och dö) för. Genom hela livet bibehöll han sina övertygelse och tog aldrig skit från någon för hans övertygelse. Till min vetskap är han dessutom fortfarande i livet.

Hela skälet till varför jag skriver det här är ju inte för att boken på något sätt är aktuell (jag fick ju tag på den för ett bra tag sedan). Jag skriver det inte heller för vilken jävla bra bok det faktist är (Det vet nog alla som känner mig redan om).

Utan för detta, en ny bild på Bob Doyle, denna gång från firandet 2007 av de "brittiska" volontärerna i Internationella Brigaderna.

image65
Här med samma sorts maskingevär som han tilldelades i Brigaderna.

Bilden kommer ifrån International Brigades Memorial Trust tidning som är gratis att läsa på hemsidan.

Kommentarer
Postat av: Panik

http://iloblog.gronsvart.com/ironsquare?Home&post=235

Postat av: P

Tack för boktipset, ska definitivt läsa.

Men den var betydligt enklare att hitta än du antydde. Finns på adlibris för 140 spänn.

2008-05-03 @ 19:34:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0